Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στις καλένδες η αποχέτευση λυμάτων για το Αντίρριο ;


τίτλοι του τέλους για το έργο της αποχέτευσης λυμάτων

Χρ.Σαλαμούρας :
Α/χος Περιβάλλοντος
Την ώρα που ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας εγκαθιστούσε τον εργολάβο της αποχέτευσης στην Άνω Χώρα,  στο Αντίρριο ,έπεφταν οι τίτλοι του τέλους για το έργο της αποχέτευσης λυμάτων, όχι όμως ως ολοκληρωμένο έργο που έχει αποδοθεί για χρήση στους πολίτες ,αλλά ως ημιτελές ,  και άνευ χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του.
Η αποχέτευση του Αντιρρίου είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός έργου  καταδικασμένου να αποτύχει  μέσα σε ένα παρακμιακό σύστημα.
ο Π. Παυλόπουλος ως ΥΠ.ΕΣ  το 2006
υποσχέθηκε χρηματοδότηση για την
αποχέτευση με 3εκ.€
Λανθασμένη διαδικασία ανάθεσης , πλημμελή μελέτη, ελλιπή  παρακολούθηση κατά την εκτέλεση του ,χρονική υπέρβαση του συμβατικού χρόνου εκτέλεσης του, χρήματα στο πουθενά, για ένα έργο που υπήρξε   προσδοκία για μια κοινωνία ,για να αλλάξει όψη και που προφανώς πλέον είναι αναγκασμένη και να περιμένει και να υπομένει...!!!.
Το έργο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ», προϋπολογισμού 3.189.200€ με ΦΠΑ  χρηματοδοτήθηκε από ΣΑΕΠ 001/3 2006ΕΠ δημοπρατήθηκε στις 13-3-2007 ,το ποσοστό έκπτωσης είναι 54,05%…με ανάδοχο την Α.Τ.ΕΧ.Α  Α.Τ.Ε      συμφωνητικό με τον εργολάβο υπογράφηκε στις 9-08-2007 και η εγκατάσταση του έγινε την 10-8-2007.Η παράδοση του έργου ως συμβατική υποχρέωση έπρεπε να γίνει την 31-12-2011
στα χρόνια που πέρασαν οι διαχειριστές της εξουσίας είτε
επαναπαύθηκαν σε αγαθές!!προθέσεις,είτε ασκήθηκαν
σε λαϊκίστικες ασκήσεις επι χάρτου προς άγρα ψήφων:
τίποτα το πρωτότυπο !!!
Το έργο παρουσίασε προβλήματα που επέφεραν σημαντική καθυστέρηση στην απορρόφηση του και διαφαινόταν ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός της επιλέξιμης περιόδου(το Α υποέργο παρουσίασε πρόβλημα με την κατασκευή ενός αντλιοστασίου, ενώ το Β υποέργο κατατάχθηκε από τον ΕΣΠΕΑ λόγω κακοτεχνιών στην κατηγορία 2ί) και με σκοπό να μην χαθούν πόροι για την χώρα μας , αποφασίστηκε να μηδενιστεί ο Π/Υ του στο πρόγραμμα.
Με αυτό τον τρόπο (κατά κάποιο τρόπο απένταξή του) και επειδή οι συμβάσεις των δύο υποέργων είχαν υπογραφεί μετά το 2007 θα μπορούσε ο φορέας να υποβάλει το έργο στο σύνολο του στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ και να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Καθ' όλη την διάρκεια του 2010-2011 το έργο χρηματοδοτούνταν απρόσκοπτα από το ΠΔΕ με σκοπό, όταν ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ όλες σι δαπάνες του να είναι επιλέξιμες και να μην υπάρξει απώλεια πόρων.
κοιτάζοντας το δένδρο, χάσαμε το δάσος
Για το έργο εκδόθηκε από την διευθύνουσα υπηρεσία η υπ αριθ.57386/2289/10-4-2012 Απόφαση Διάλυσης  χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου (;), χωρίς να ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο (προβλήματα απαλλοτριώσεων και χρηματοδότησης)
Μέχρι το 2010 επισπεύδουσα αρχή ήταν ο Καποδιστριακός Δήμος Αντιρρίου με τη ΔΕΥΑ ,έκτοτε και μετά τις καλλικρατικές εκλογές η ευθύνη περνά στο Δήμο Ναυπακτίας και τη ΔΕΥΑΝ. 
Η αποτυχία ολοκλήρωσης και λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού έργου,είναι καταστροφική,για τους πολίτες και για το περιβάλλον,η αποτυχία αποκτά τραγικότητα αν αναλογιστεί  ο κάθε  καλόπιστος  πολίτης τον κίνδυνο που ελοχεύει  το έργο που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα,να καταστεί μη λειτουργικό αύριο.
Δυστυχώς κοιτάζοντας το δένδρο χάσαμε  το δάσος,το παιχνίδι με τον τηλεφακό,την πίσσα για τους ψήφους,δεν άφησε επαρκή χώρο για ουσιαστικό ελέγχο,(αυτή η έκπτωση του 54% καθιστά το έργο προβληματικό εν τι γενέσει του )και θεσμική  πίεση για  την ολοκλήρωση του έργου.

Και τώρα, τι  ;   Άντε πάλι από την αρχή ,σε ένα περιβάλλον όχι και τόσο φιλικό, σε μια εποχή με περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και με ένα πολιτικό προσωπικό χαμηλών προσδοκιών!!!

Γ. Μπουλές,έχει ένα στοίχημα
μπροστά του 
Η σημερινή Δημοτική αρχή δοκιμάζεται για την ικανότητά της να επανεκκίνηση το έργο,να συντάξει εκ νέου μελέτη για τα υπόλοιπα του έργου και μαζί με τις μελέτες που τις έχουν κατατεθεί για το υπόλοιπο παραλιακό τμήμα Ρίζα,Μακύνεια,Αντίρριο σε συνάρτηση με το τμήμα του αποχετευτικού δικτύου της πόλεως της Ναυπάκτου να διεκδικήσει ικανή χρηματοδότηση ώστε κάποτε το έργο -όχι στο απροσδιόριστο αύριο -να γίνει ολοκληρωθεί ,να απαλλάξει του πολίτες του παραλιακού μετώπου από το μόνιμο οικονομικό βραχνά του βοθροφόρου και κυρίως να απαλλάξει το θαλάσσιο περιβάλλον από τα αστικά λύματα με τα οποία επιβαρύνεται. Θα το πετύχει; έχει ένα ανοικτό στοίχημα μπροστά της .
Τα λάθη του παρελθόντος είναι καιρός να μπουν στο περιθώριο μαζί με τις μικροκομματικές σκοπιμότητες,στη σημερινή δύσκολη εποχή οφείλουν οι πολιτικοί ταγοί να βρουν σημεία σύγκλισης,δεν είναι όλα τα προβλήματα για ατέρμονες αντιπολιτευτικές κορώνες.
Σε διαφορετική περίπτωση .....χωρίο μου.....χωριουδάκι μου......όνειρο ήταν....!!!!!

τμήμα του φωτογραφικόυ υλικό είναι απο το nafpaktia.com και το http://www.nafpaktianews.gr/



ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  Το Γυμνάσιο Αντιρρίου συμμετέχει στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024  που θα διεξαχθεί στο ...