ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ,τι λέει ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


(Αναφορά με αφορμή την 438η επέτειο και τους εορτασμούς στη πόλη της Ναυπάκτου.)

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στη παγκόσμια ιστορία και η αμέσως μετά της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ιστορικότερη ναυμαχία. Αποτελεί δε ακόμη και ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική καθώς και στη ναυπηγική.

έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571 μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης και Σικελίας και του Πάπα αφενός και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες παρά το Ακρωτήριο Σκρόφα. Η δε ονομασία της προήλθε όχι από τη πόλη της Ναυπάκτου αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς "Κόλπος της Ναυπάκτου".

Στη Ναυμαχία αυτή έλαβε μέρος ως υπαξιωματικός της γαλέρας Μαρκέσα (Marquesa), ο μετέπειτα διάσημος Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Ο Θερβάντες πάντα ένοιωθε υπερήφανος για τη συμμετοχή του στη Ναυμαχία, πίστευε ότι «είχε λάβει μέρος σε ένα γεγονός που θα διεμόρφωνε την πορεία της ευρωπαϊκής Ιστορίας», (που όπως αποδείχθηκε ιστορικά δεν είχε άδικο), ενώ συπλήρωνε σε κείμενό του γι΄ αυτήν: "την ημέρα εκείνη διαλύθηκε σε ολόκληρο το κόσμο η μέχρι τότε υφιστάμενη πεποίθηση, ότι οι Τούρκοι ήταν στη θάλασσα αήττητοι".(C. Qualia, Cervantes, Soldier and Umanist, 1)

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου υπήρξε το τέλος των κωπήλατων πολεμικών πλοίων και η ανατολή των ιστιοφόρων στους κατά θάλασσα αγώνες. Μια ιστορική διαδρομή 2.500 ετών και πλέον, του κουπιού, που είχε ξεκινήσει από την Αργοναυτική εκστρατεία έφθασε στο τέλος της για να δώσει τη σειρά του στο πανί ως κύριο μέσο πρόωσης, που βεβαίως είχε ξεκινήσει εξ ανάγκης στα εμπορικά πλοία, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που έπρεπε να καλύψουν, αλλά που δεν είχε όμως δοκιμασθεί για περιορισμένες κατ΄ έκταση ναυμαχίες. Σ΄ αυτή την τότε σύγχρονη εξέλιξη, η ναυτική τέχνη και η ναυπηγική προσαρμοζόμενες άρχισαν να παρουσιάζουν τεράστια ιστιοφόρα για να καταλήξουν στα λεγόμενα Δίκροτα και Τρίκροτα που θα καλύψουν ανάγκες των επόμενων πέντε αιώνων προκειμένου και αυτά να υποκλιθούν στη νεότερη γενιά του ατμού και του σιδήρουΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΤΟΥ 1571

Στην µε αριθµό 3675/12-1-98 ερώτηση δόθηκε µε το υπ’ αριθµ. 15/10-2-98
έγγραφο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην υπ’ αριθµ. 3675 από 12.1.98 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων
Παν. Κουρουµπλή, Παν. Φωτιάδη και Θεόδ. Γεωργιάδη, σας γνωρίζουμε:

Η ναυμαχία της Ναυπάκτου παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον.


Στο πλαίσιο αυτό και η σχετική ερώτηση των αξιότιμων κυρίων συναδέλφων µπορεί

να δώσει σε όλους µας τροφή πνευματικής περισυλλογής.

Σχετικά όµως µε την πρότασή τους για καθιέρωση της επετείου της ναυµαχίας ως Ευρωπαϊκής γιορτής από την Ευρωπαϊκή ’Ένωση, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή ’Ένωση, από της ιδρύσεώς της, σαν ευρωπαϊκές τότε Κοινότητες, είχε -
και συνεχίζει να έχει- έναν σαφώς ειρηνικό και µη συγκρουσιακό προσανατολισµό.
Ας µη λησµονούµε άλλωστε, ότι οι αρχικοί έξι εταίροι κράτη-µέλη ήσαν αντίπαλοι,
µόλις µια δεκαετία πριν, στο δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο.

Η ναυµαχία της Ναυπάκτου ειδικότερα, θα µπορούσε εύκολα να ενταχθεί στη
φιλοσοφία του αµερικανού καθηγητή Samuel Ηuntington, του οποίου ένα πρόσφατο βιβλίο "Η σύγκρουση των πολιτισµών" είχε αποτελέσει αντικείµενο επικριτικών σχολίων από πολλούς ’Έλληνες διανοουµένους, στο µέτρο που προσδιόριζε γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα, όχι µόνο ανάµεσα σε διάφορες θρησκείες, αλλά ακόµη και µεταξύ διαφόρων χριστιανικών δογµάτων (ορθοδοξίας - λοιπών δυτικών δογµάτων).

Τέλος, ανεξάρτητα από το ιστορικό παρελθόν, όσον αφορά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής
Ένωσης - Τουρκίας, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του
ευρωπαϊκού προσανατολισµού της Τουρκίας, µε όλες τις βαθιές αλλαγές που
προϋποθέτει ένας τέτοιος προσανατολισµός για την γείτονα χώρα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός

Γιώργος Α. ΠαπανδρέουΣήμερα κατά την 438η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου ο Γ. Παπανδρέου είναι ο νεοεκλεγμένος Πρωθυπουργός της Ελλάδος και ο Π. Κουρουμπλής επανεκλεγείς Βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ναυμαχία του Ρίου-Αντιρρίου».

Ένας σπουδαίος Έλληνας : ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ