Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Αρχαιολογικοί Χώροι και Αρχαια Θεάτρα ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ


Οι πρωτοβουλίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για την ανάδειξη των Αρχαιολογικών Χώρων και των Αρχαίων Θεάτρων του νομού είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009, στις 19:00 μ.μ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.


Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν:

α) Ο Αρχαιολογικός Χάρτης
 του Νομού από την Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ κα Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση.

Ο αρχαιολογικός χάρτης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας και της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

β) Η ειδική έκδοση των Αρχαίων Θεάτρων του Νομού
από τον κ. Λάζαρο Κολώνα, επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Η ειδική έκδοση των Αρχαίων Θεάτρων του Νομού είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας, της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».

γ) Το ντοκιμαντέρ για τα Αρχαία Θέατρα του Νομού από τον Πρόεδρο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» κ. Σταύρο Μπένο.

Το ντοκιμαντέρ για τα αρχαία θέατρα του Νομού είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας, της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».

 
 
 
 
Αρχαία Μακύνεια (Κάτω Μαμάκου)


Βορειοδυτικά του σύγχρονου χωριού Μακύνεια, κοντά στο Αντίρριο βρίσκεται ο λόφος Παλαιόκαστρο (Κάτω Μαμμάκου), ο οποίος κατά την επικρατέστερη άποψη ταυτίζεται με την αρχαία αιτωλική πόλη Μακύνεια.

Στα αρχαία χρόνια η κορυφή του λόφου είχε οχυρωθεί με τείχος κατασκευασμένο κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα, το οποίο σχηματίζει ακανόνιστο πολυγωνικό περίβολο με οκτώ τετράγωνους πύργους και τέσσερις πύλες. Το τείχος, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, πιθανότατα κατά την εκστρατεία του Φίλιππου του Ε΄, παρακολουθείται σε όλο του το μήκος, και διατηρείται σε μέγιστο ύψος 5-6 δόμων. Στο εσωτερικό της ακρόπολης υπάρχουν κατάλοιπα κτιρίων, τα οποία φαίνεται ότι ανήκουν κυρίως σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βοηθητικά κτίσματα του τείχους.

Δημόσια οικοδομήματα της πόλης σώζονται στην ανατολική πλαγιά της ακρόπολης, όπου έχει ανασκαφεί και το μικρό αρχαίο θέατρο της πόλης. Βόρεια του θεάτρου έχουν ερευνηθεί λείψανα ενός αμφι-πρόστυλου ναού, διαστάσεων 17.20 Χ 5.80 μ, ο οποίος διατηρείται μόνο κατά τα θεμέ-λιά του και δεν είναι γνωστή η θεότητα στην οποία ήταν αφιερωμένος.

Τα ιδιωτικά κτίρια της πόλης, αλλά και τα νεκροταφεία της καταλάμβαναν τις παρυφές της ακρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  Το Γυμνάσιο Αντιρρίου συμμετέχει στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024  που θα διεξαχθεί στο ...