Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

" ΞΕΚΙΝΑΜΕ" για ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑΜΕ... γιατί υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, αυτή της δημιουργικής προσπάθειας,της εντατικής δουλειάς,του αποτελέσματος ,η Ελλάδα που δεν αναλώνεται σε επικοινωνιακά τερτίπια,η Ελλάδα που μπορεί και φέρνει αποτέλεσμα
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ
Στο πλαίσιο της Δράσης ΞΕΚΙΝΑΜΕ προγραμματίζονται, σε συνεργασία με το Δήμο Αντιρρίου και την εταιρία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. δύο σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα συνδυασθούν και με το άνοιγμα του κουμπαρά για το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας.
Με τη δράση «ΞΕΚΙΝΑΜΕ» το ΔΙΑΖΩΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη εργασιών (ερευνητικών, ανασκαφικών, αναστηλωτικών) σε περισσότερους από 15 αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2011.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Χορηγών, των Πολιτών και έχει ως συνδετικό κρίκο το «ΔΙΑΖΩΜΑ
Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2010 στο ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο "Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης" στην Αθήνα την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 19:30.
Το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ δημιούργημα του πετυχημένου πολιτικού ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ με στοχευμένες δράσεις αποσκοπεί στην ανάδειξη μιας σημαντικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς που είναι τα διάσπαρτα αρχαία θέατρα σε αυτή τη χώρα.
Το αρχαίο θέατρο Μακύνειας βρήκε στο ΔΙΑΖΩΜΑ λοιπόν τον ευεργέτη του ,που έχει δημιουργήσει για αυτό, το σχετικό "κουμπαρά" ώστε  να τροφοδοτηθούν οι εργασίες ανάδειξης του.
Τι είναι ο κουμπαράς ; το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει δημιουργήσει για κάθε θέατρο ένα ξεχωριστό λογαριασμό, «έναν κουμπαρά», όπου κάθε πολίτης, ανάλογα με τις δυνατότητές του θα μπορεί να συνεισφέρει τον οβολό του για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη των αρχαίων θεάτρων στην καθημερινότητά μας. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει. Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Ο Δήμος Αντιρρίου έχει βάλει σε αυτό τον κουμπαρά το ποσό των 70.000ε και έχει υπογραφή η σχετική προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για το Ξεκίνημα των εργασιών .
Η έρευνα του θεάτρου έγινε κατά το 1988 και 1989 από το κ. Λάζαρο ΚΟΛΩΝΑ αρχαιολόγο εξ αιτίας αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε εκεί.
Εκτός του κουμπαρά όμως το Διάζωμα έχει ανασυστήσει το θεσμό της χορηγίας.
Η  ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε έχει αναλάβει χορηγικό ρόλο για το αρχαίο θέατρο.
Δ.ΤΑΜΠΑΚΗΣ 
Στη προσπάθεια του κ.Κολώνα αρωγοί βρέθηκαν οι τοπικές άρχοντες που πάντοτε είχαν το ενδιαφέρον για την ανάδειξη αυτού του σημαντικού μνημείου.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ως Πρόεδρος της κοινότητας Μακύνειας .
Ο αείμνηστος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΜΠΑΚΗΣ είτε ως Πρόεδρος της κοινότητας,είτε στη συνέχεια ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου είχε κάνει "σημαία"της πολιτικής του την αναγκαιότητα ανάδειξης του μνημείου όπως επίσης και την αξία του στη σημερινή εποχή.Η προσωπική του φιλία  με το Λάζαρο Κολώνα συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση των επιστημόνων για αυτό το μνημείο.
 η Ειρήνη Παπά  σε επίσκεψή της στο Αρχαίο θέατρο Μακύνειας
με το Θ.Αγγελόπουλο εκφράζει την αγωνία της στον εκπρόσωπο
 της πολιτείας για τη τύχη του μνημείου 
Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ως ο Δήμαρχος που έδωσε έμφαση στο πολιτισμό επι μια οκταετία, με τις υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις που διοργάνωνε υπό τον επωνυμία ΖΕΥΞΙΑ ,ενέταξε και το χώρο του αρχαίου θεάτρου το πλέγμα αυτών των εκδηλώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να προσεγγίσει έστω και για μια φορά το χρόνο αυτό το χώρο , αναδεικνύοντας την αξία του στο σήμερα.
Γ.ΚΟΛΟΒΟΣ
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η επόμενη -η τωρινή δημοτική αρχή υπό τον κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΛΟΒΟ και κάθε χρόνο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής περιλαμβάνεται και μια εκδήλωση κύρους στο αρχαίο θέατρο.
Την ώρα που έχει γίνει πια κοινή συνείδηση η αναγκαιότητα δράσης για τη στήριξη αυτού του σημαντικού μνημείου στη περιοχή ,ήρθε το  ΔΙΑΖΩΜΑ  για να δώσει μια νέα δυναμική στη προβολή του μνημείου,στη αναστήλωσή του,στην ένταξή του στη καθημερινότητά μας με το σεβασμό που του οφείλουμε
ξεκινάμε λοιπόν!!!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια!!! τουλάχιστον αρχίζουν κάποιοι να βάζουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση , μακρυά από μισαλλοδοξίες και ηλίθιο-λαϊκιστικές κορώνες. Ας αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε λίγο το μυαλό μας και δεν βαρυέσε, ας λιγοστέψουμε τη χρήση της γλώσσας δεν θα μας βλάψει, η τουλάχιστον ας τη βρέχουμε πριν τη χρησιμοποιήσουμε λίγο στο μυαλό μας

Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου Πρόγραμμα Εκδηλώσεων στο Αντίρριο και στη Ναύπακτο

  Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο και το Αντίρριο.  Από την 8η πρωινή τη...