Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου 1571


Μικρές αλλά σημαντικές Ιστορίες πρωταγωνιστών :
Στις 7 Οκτωβρίου 1571 έγινε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Από τη μια πλευρά ο στόλος της ευρωπαϊκής συμμαχίας (Ισπανία, Βενετία και Πάπας) κι από την άλλη ο Τουρκικός. Ο Τουρκικός στόλος ετοιμαζόταν να καταλάβει την Επτάνησο και να περάσει από εκεί στην Ιταλία. Λίγο πριν είχε κατακτήσει την Κύπρο σφάζοντας περίπου 30.000 Χριστιανούς.
Αρχηγός του σαφώς μικρότερου στόλου των τριών Συμμάχων ο Δον Χουάν ο Αυστριακός.
Γιος του μεγάλου Καρόλου του Ε΄ και της Βαρβάρας Μπλόμπεργκ. Από τη διαθήκη του μεγάλου πατέρα του ο Φίλιππος ο Β' πληροφορήθηκε ότι ο Δον Χουάν ήταν ετεροθαλής αδελφός του, ως εξώγαμο του Καρόλου του Ε και τον αναγνώρισε ως "Πρίγκηπα εκ του Οίκου της Αυστρίας".
Η Ναυμαχία εμαίνετο επί ώρες πολλές αλλά στο τέλος οι Τούρκοι νικήθηκαν κατά κράτος χάρη στην ακατάβλητη ορμή και τις ικανότητες του Αρχιναυάρχου Δον Χουάν.
Η νίκη των Συμμάχων ήταν βαρυσήμαντη καθώς χωρίς στόλο οι Οθωμανοί εγκατέλειπαν τα σχέδιά τους για απόβαση στην Ιταλία και ταυτοχρόνως τα Δαρδανέλλια έμεναν εντελώς ανυπεράσπιστα. Ο Χριστιανικός στόλος θα μπορούσε να φθάσει εύκολα στην Πόλη και να την απελευθερώσει. Σε πολύ λίγο χρόνο θα στασίαζαν Έλληνες, Βούλγαροι και Ρουμάνοι και θα έδιωχναν από την Ευρώπη τους Τούρκους. Αντιπρόσωποι όλων αυτών έφθασαν στον Δον Χουάν τον Αυστριακό του εξέθεσαν το σχέδιο και του πρότειναν να τον ανακηρύξουν μάλιστα και Βασιλιά. Δυστυχώς το σχέδιο ματαιώθηκε από εκείνη τη φρικτή καχυποψία του Φίλιππου του Β' που δεν θα επέτρεπε ποτέ στον ετεροθαλή αδελφό του να γίνει ο μεγαλύτερος ήρωας της Χριστιανικής Ευρώπης. Στον υπασπιστή του που του ανήγγειλε με ενθουσιασμό τη νίκη της Ευρώπης κατά των Οθωμανών στην εκκλησία του Εσκοριάλ φρόντισε να συστήσει παγερά να μην εξάπτεται και προτίμησε να αναθέσει στον ηγούμενο να ψάλουν οι καλόγεροι το "Te Deum", επισημαίνοντας ότι "ο Δον Χουάν διακινδύνευσε πολλά".
Όποιος βρεθεί σήμερα στο μαυσωλείο του Εσκοριάλ αξίζει περισσότερο να αποτίσει φόρο τιμής στον λευκό τάφο του "ινφάντη" Δον Χουάν του Αυστριακού από τον πολύ πιο εντυπωσιακό τάφο του Βασιλιά Φιλίππου του Β'.
https://www.facebook.com/tasos.avrantinis.3?__cft__[0]=AZV-0LixS6d1autsmR3CFyjge28GGwkUfc9qj6cDuYPSXYJc9gCAMRkeBfq7rV2IphcZNF1RT7S-7cs0l5F4IAtmivGcIpyHwdmtKlRCzhf2tnyoyFBZByX1nvKqW6cO7sgZelXbvmC8X_e0MM3tYBqo6r1tW-uDc0j49TcKqWr9H3iyk0PmpGw02SBRnVnvWI8&__tn__=-UC%2CP-y-R

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  Το Γυμνάσιο Αντιρρίου συμμετέχει στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024  που θα διεξαχθεί στο ...