Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Πανσέληνος στο Κάστρο του Αντιρρίου: «Μια φορά και έναν καιρό…» Κυριακή 18 Αυγούστου

 

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντιρρίου «Το Καστέλι», προσκαλούν όλες και όλους σε μία ξεχωριστή συναυλία με τη Λυρική Σοπράνο Ελεάνα Βάσιου, την Κυριακή, 18 Αυγούστου 2024 και ώρα 21:00’ στο Κάστρο Αντιρρίου. Συμμετέχουν: στο πιάνο η Γεωργία Αναστάση και στα πνευστά ο Ελευθέριος Καραγιάννης.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην Πανσέληνο του Αυγούστου για την προβολή των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων και πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Κατά τη διάκρειά της, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με επιλογές γνωστών ελλήνων συνθετών, όπως Μ.Θεοδωράκη,Μ.Χατζηδάκι, Β.Τσιτσάνη, Δ.Μαραμή, Στ.Κορκολή και άλλων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΑΡΩΝ

Μία ξεχωριστή ξενάγηση στον Φάρο του Αντιρρίου

σκιτσογραφική αποτύπωση
του εσωτερικού του Κάστρου 
πριν την συντήρηση και μερική
αναστήλωσή του

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, μετά από σχετική ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), ο Φάρος του Κάστρου Αντιρρίου συμπεριλαμβάνεται στους 18 φάρους της χώρας, που την Κυριακή 18 Αυγούστου θα είναι ανοικτοί για το κοινό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.  

Η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού θα διαθέσει για τη συγκεκριμένη ημέρα τον αρχικελευστή Μαρίνο Μιλούλη από τις 10:00’ έως τις 15:00’ και από τις 18:00’ έως τις 20:00’, προκειμένου να ενημερώσει τους επισκέπτες για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας (με αφετηρία τον Φάρο του Αντιρρίου), την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου. 

Φάρος Αντιρρίου

Ο Φάρος του Αντιρρίου πρωτολειτούργησε το 1880 ενώ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1950 επαναλειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης και το 1999 μετετράπη σε ηλιακό.  Βρίσκεται στο φρούριο της άκρης του Αντιρρίου και πρόκειται για έναν κυκλικό πύργο ύψους 9,2 μέτρων, με εστιακό ύψος 15 μέτρων, που διαθέτει και οικία φαροφυλάκων.  Η πρόσβαση στον Φάρο γίνεται από τη στεριά.



Στη συναυλία που είναι αφιερωμένη στην Πανσέληνο του Αυγούστου για την προβολή των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων και πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: 

Η Ελεάνα Βάσιου είναι Λυρική Σοπράνο Αριστούχος Διπλωματούχος Μονωδίας με σπουδές στην Ελλάδα κ στο Εξωτερικό στο Κλασικό κ Μοντέρνο Τραγούδι, στην Ορθοφωνία και Διαταραχές Φώνησης, στην Ιστορία Μουσικής και Τέχνης, στην Αφήγηση, Υποκριτική και Ορθοσωματική και Μουσική Αγωγή στην Προσχολική Αγωγή. Από μικρή ηλικία συμμετείχε σε χορωδίες και παιδικές όπερες. Μέχρι και σήμερα συμπράττει ως σολίστ με μουσικά σύνολα όπως Συμφωνικές Ορχήστρες, Φιλαρμονικές, Θεατρικά κ.α. Παράλληλα είναι Καλλιτεχνική Επιμελήτρια και διδάσκει σε Ωδεία Φωνητική και την προετοιμασία Μουσικών και Δραματικών Σχολών.


Η Γεωργία Αναστάση κατάγεται από τα Ιωάννινα. Είναι Διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών. Στο πλαίσιο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από το 2006 εμφανίζεται ως συνοδός και σολίστ πιάνου σε εκδηλώσεις υπό την αιγίδα έγκριτων φορέων (Ε.Η.Μ., Δήμος Ιωαννιτών, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Καστοριάς, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται έργα μουσικής δωματίου (μονωδίας, πνευστών, εγχόρδων) και ελληνικής μελοποιημένης ποίησης την οποία υπηρετεί με ιδιαίτερη ευαισθησία την τελευταία δεκαετία. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο έχει εξειδικευτεί στον τομέα της παιδαγωγικής του πιάνου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ειδίκευση στην κλασική φιλολογία. Ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με κατεύθυνση τη μουσική παιδαγωγική. Εργάζεται στο Δημοτικό ωδείο Ιωαννίνων ως καθηγήτρια και συνοδός πιάνου.


Ο Ελευθέριος Καραγιάννης κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στη Μουσική Παιδαγωγική και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών ΠΜΣ/Κατεύθυνση Μουσικής Ερμηνείας με ειδίκευση στο Κλαρινέτο, του Ιονίου Πανεπιστημίου της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Κέρκυρα). Είναι διπλωματούχος κλαρινέτου, κλασικού σαξοφώνου και Ανώτερων Θεωρητικών (Πτυχία Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Αντίστιξης και Φυγής). Στο πλαίσιο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων έγκριτων φορέων συμμετέχει ενεργά από το 2006 ως ερμηνευτής - σολίστ ξύλινων πνευστών (κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλογέρα Μπαρόκ) και ως ενορχηστρωτής σε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη (Δημαρχιακό Μέγαρο, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, ΕΤ3, Αρχαιολογικό Μουσείο, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (HELEXPO), Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών (IYBF), στη Βέροια (Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας και Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), στα Ιωάννινα Πνευματικό Κέντρο, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων-Ιτς Καλέ), στη Δωδώνη (Αρχαιολογικός Χώρος) και στην Καστοριά (Μπαιρακτάρειο Δ. Ωδείο).Στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνονται κλασικά έργα για κλαρινέτο (σολιστικά και έργα Μουσικής Δωματίου από τον 17 ο έως τον 21 ο αιώνα). Από το 2005 είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) και της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Αρχαία Μακύνεια: παρουσίαση ενός οικισμού με μακραίωνη κατοίκηση στην Αιτωλία»

  Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μεσολόγγι η εκδήλωση «Αρχαία Μακύνεια: παρουσί...