«Βλαστοκύτταρα στον ενήλικο εγκέφαλο: η σχέση τους με το στρες, τη μάθηση και τις ψυχικές διαταραχές»

«Bλαστοκύτταρα: θεμέλια για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και προοπτικές για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων»
Βλαστοκύτταρα είναι τα αρχέγονα κύτταρα που συναντάμε πολύ νωρίς κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και από τα οποία προκύπτουν όλες οι κατηγορίες κυττάρων που απαρτίζουν τον ενήλικο οργανισμό. Τα βλαστοκύτταρα αρχικά πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς ενώ στη συνέχεια παράγουν όλο και πιο εξειδικευμένα κύτταρα, όπως αυτά του εγκεφάλου. Η μελέτη της βιολογίας των βλαστοκυττάρων αποτελεί έναν τομέα βασικής επιστημονικής έρευνας που παράγει νέα καταιγιστική γνώση για την ανάπτυξη του οργανισμού των ζώων και του ανθρώπου. Παράλληλα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της ανθρώπινη υγείας και της ποιότητας ζωής με τις προοπτικές που παρέχει για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Η Δρ. Ρεβέκκα Μάτσα Νευροεπιστήμονας, Διεθύντρια Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ,
ι,Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, ώρα 6 μμ στη Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα Ναυπάκτου,
θα εξηγήσει σύμφωνα με νεώτερα επιστημονικά δεδομένα, πως ξεκινά η δημιουργία του εγκεφάλου κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη και με ποιο τρόπο προκύπτουν τα νευρικά κύτταρα από τα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια θα αναφερθεί στις χαρακτηριστικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων και πως μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος της υγείας του ανθρώπου για να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για ανίατες σήμερα νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, αλλά και τραυματισμούς του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης.
«Βλαστοκύτταρα στον ενήλικο εγκέφαλο: η σχέση τους με το στρες, τη μάθηση και τις ψυχικές διαταραχές»
Μέχρι πριν από 15 χρόνια περίπου πιστεύαμε ότι η δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο σταματά μετά τη γέννηση και συνεπώς πεθαίνουμε έχοντας στον εγκέφαλό μας τα ίδια (ή και λιγότερα) νευρικά κύτταρα σε σχέση με αυτά που γεννηθήκαμε. Όμως, πλέον γνωρίζουμε ότι η δημιουργία νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο δε σταματά μετά τη γέννηση. Αντιθέτως, είναι πλέον γνωστό ότι τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου υπάρχουν βλαστοκύτταρα από τα οποία προέρχονται νέα νευρικά κύτταρα. Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα καθόλη τη διάρκεια της ζωής, ακόμα και στους ενήλικους οργανισμούς.
Η Δρ. Χριστίνα Δάλλα Νευροεπιστήμονας - Λέκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , θα μιλήσει για την «πλαστικότητα» του εγκέφαλου και για το φαινόμενο της γένεσης νέων κυττάρων στον εγκέφαλο Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, ώρα 6 μμ στη Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου.
Θα αναφερθεί στο πως αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με τη συμπεριφορά, στην αρνητική επίδραση του στρες, του αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών και στη θετική επίδραση της μάθησης, της σωματικής άσκησης και ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά. Τέλος, θα παρουσιάσει νέα πειραματικά δεδομένα που συνδέουν τη μειωμένη γένεση νέων νευρικών κυττάρων στον ενήλικο εγκέφαλο με ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ναυμαχία του Ρίου-Αντιρρίου».

Ακρόπολη και ναός Ποσειδώνα στο Μολύκρειο