Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

«Πάτρα–Δυτική Ελλάδα. Το νέο επιχειρείν και ευκαιρίες επενδύσεων» Άρθρο ΥΦΥΠΕΞ στην ειδική έκδοση εφημερίδας Εξπρές.

Η προσέλκυση επενδύσεων σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τη σημαντικότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών φαντάζει ίσως εξαιρετικά δύσκολή υπόθεση, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα, το δημοσιονομικό και το αναπτυξιακό-επενδυτικό έλλειμμα της χώρας. Και είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που μια κυβέρνηση καλείται να εκπονήσει ένα ουσιαστικό και άμεσα υλοποιήσιμο επενδυτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα σταδιακά στην έξοδο από την κρίση και την ύφεση.

Είναι η πρώτη φορά που μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μια κυβέρνηση όχι μόνο ανοίγει τις πύλες της στους διεθνείς επενδυτές αλλά έχει ήδη να επιδείξει τα πρώτα αποτελέσματα. Η Ελλάδα του 2010, είναι μια χώρα που μετά από δεκαετίες εισροής κοινοτικών πόρων, καλείται να εισέλθει δυναμικά στο παγκόσμιο επενδυτικό προσκήνιο με σαφές σχέδιο και στόχους και αξιώσεις.
Αξιώσεις που αφορούν στην ανάδειξη του γεωοικονομικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Μεσόγειου. Η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά-Νότου, Δύσης-Ανατολής και οφείλει πλέον μέσα από την αξιοποίηση σημαντικών επενδύσεων και συνεργιών με τρίτες χώρες να διεκδικήσει το ρόλο που εδώ και χρόνια της αναλογεί. Ενέργεια, ΑΕΠ, νέες και πράσινες τεχνολογίες, τουρισμός και πολιτισμός αποτελούν τους επενδυτικούς πυλώνες της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Μιας πορείας που αναπόφευκτα περνά από τη Δυτική Ελλάδα, την πύλη της χώρας προς τη Δύση. Μια περιοχή με τα δικά της σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο φυσικός πλούτος και το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα.
Δίνοντας έμφαση στο δίπτυχο πολιτισμός-περιβάλλον, στοχεύουμε στην ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού της περιοχής, υπογραμμίζοντας τη μοναδική περιβαλλοντική και πολιτιστική της κληρονομιά. Παράλληλα, εντός αυτού του πνεύματος θα πρέπει να προωθηθούν τα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και νέους παραγωγικούς ορίζοντες στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, σχεδιάζονται και υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις σε συνέχεια μεγάλων έργων όπως η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, όπως η νέα Εθνική οδός Αθηνών-Πατρών-Πύργου-Τσάκωνας, αλλά και ο σχεδιασμός της Ιονίας οδού. Και βέβαια, θέλω να σταθώ στη μεγάλη επένδυση για το ενεργειακό κέντρο του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία. Μια επένδυση αξίας 3.5 δις δολαρίων, η οποία θα προσφέρει πάνω από 1500 θέσεις εργασίας και είναι πράσινης τεχνολογίας. Ενώ, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ITGI, Ελλάδας-Ιταλίας.
Είναι προφανές λοιπόν, ότι η Δυτική Ελλάδα, διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα που θα την καταστήσουν επενδυτικό κόμβο όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, αλλά και στον τουρισμό μέσα από τη βιώσιμη αξιοποίηση της τεράστιας περιβαλλοντικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, συνδυάζοντας το ιστορικό παρελθόν με ένα δυναμικό παρόν και μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Αρχαία Μακύνεια: παρουσίαση ενός οικισμού με μακραίωνη κατοίκηση στην Αιτωλία»

  Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μεσολόγγι η εκδήλωση «Αρχαία Μακύνεια: παρουσί...