Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Επέτειος ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


Λιτές  οι εορταστικές  εκδηλώσεις φέτος το τριήμερο 8-9-10 Οκτωβρίου του 2010  για την 439 επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου το 1571.
Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα ,το δυσμενές οικονομικό τοπίο και  στο Δήμο Ναυπάκτου, η προεκλογική περίοδος δεν άφησαν περιθώριο για  ιδιαίτερες φαντασμαγορικές  τελετές του παρελθόντος.
Παρ όλα αυτά τα βεγγαλικά είχαν και πάλι την τιμητική τους, που έχουν γίνει  έθιμο στην Ναύπακτο.

Ο εορτασμός της επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου ,και η ναυμαχία ως ιστορικό γεγονός είναι καιρός πλέον να αποκτήσει μια ιδιαίτερη θέση μέσα στα δρώμενα της πόλης, περνώντας σε ένα άλλο επίπεδο προσέγγισης ,που ξεφεύγει από το φολκλορικό θέαμα και το στατικό χρόνο μιας επετειακής εκδήλωσης δυο ή τριών ημερών.



Η ναυμαχία της Ναυπάκτου συγκρουσιακό γεγονός δυο κόσμων σε ένα ταραγμένο παρελθόν ,μπορεί σήμερα να γίνει ένα διαρκές βήμα διαλόγου, αναζήτησης , προβληματισμού και προσέγγισης δύο κόσμων και δυο θρησκειών σε μια εποχή ανοικτή στην επικοινωνία και την προσέγγιση των λαών


Προς αυτή τη κατεύθυνση η σημερινή πόλις της Ναυπάκτου οφείλει να καταστεί το κέντρο μιας σειράς ποικίλων δραστηριοτήτων.


Ασφαλώς πολλοί μπορούν να συνδράμουν και να διαδραματίσουν ,καθοριστικό ρόλο προς αυτό .Κεντρικό ρόλο οφείλει να έχει η πολιτική διοίκηση της πόλης, όπως επίσης και η τοπική εκκλησία συνεπικουρούμενη από τους πνευματικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της πόλης.


Μέτα τις επικείμενες τοπικές εκλογές - μιας και το γεγονός δεν πρέπει να εμπλακεί στα γρανάζια της πολιτικής αντιπαράθεση - θα είναι πρόσφορος ο χρόνος να επανασχεδιαστεί από μηδενική βάση ο εορτασμός αυτού του ιστορικού γεγονότος και η ανάδειξή του σε πολιτιστικό ,πολιτικό και οικονομικό γεγονός στη σημερινή σύγχρονη εποχή στη ζωή της πόλης.


Η πρόκληση για μια ποιο ουσιαστική ανάδειξη αυτού του ιστορικού γεγονότος είναι διαρκής

Ιστορικά στοιχεία για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου  στο σύνδεσμο που ακολουθεί
http://antiriopoliton.blogspot.com/search?q=%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%B1+%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%85

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  Το Γυμνάσιο Αντιρρίου συμμετέχει στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024  που θα διεξαχθεί στο ...