Αρχαίο θέατρο Μακύνειας σε εξέλιξη η ανασκαφική έρευνα

Για το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας έχει διατεθεί το ποσό των 70.000 ευρώ μέσω προγραμματικής σύμβασης από τον τέως Δήμου Αντιρρίου και τον κουμπαρά του Θεάτρου που έχει ανοίξει το ΔΙΑΖΩΜΑ ενισχύει η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ που έχει υιοθετήσει το μνημείο .

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος, ο γενικός γραμματέας του σωματείου και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης, και ο επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και μέλος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κος Λάζαρος Κολώνας πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στο αρχαίο θέατρο της Μακύνειας για να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών. 

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή - σταθμό για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η ανασκαφική του έρευνα και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάθεση των μελετών αποκατάστασής του, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις και μελέτες, καθώς και μελέτες στερέωσης του μνημείου, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες γεωλογικές έρευνες.
Η πρόοδος της ανασκαφικής έρευνας στο σκηνικό
οικοδόμημα,
όπου διακρίνεται η αντιστήριξη
της σκηνής από αλλεπάλληλα βαθμιδωτά άνδηρα
Στο μνημείο τους υποδέχτηκε η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Ολυμπία Βικάτου με την αρχαιολόγο της ίδιας Εφορείας, κα Σαράντη Έφη και τους εργαζόμενους στην ανασκαφή.
Τρωάδες του Ευριπίδη  με καταπληκτική επιτυχία,  από το Θεατρικό
εργαστήρι Ειρήνης Ευαγγελάτου . Συνεχίστηκε έτσι μια ουσιαστική δράση
που ξεκίνησε και εξελίχθηκε στη διάρκεια της πορείας του Δήμου Αντιρρίου. 

 Φιλοξενήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις της ελληνικής  δραματουργίας σε 
συνδυασμό με μουσικές διαδρομές που συνάδουν με το χώρο.
Το μνημείο του αρχαίου θεάτρου μπορεί και πρέπει  να ι
φιλοξενεί  ποιοτικές δράσεις.....

Το αύριο  πρέπει να υπάρξει !!!!!έχει πλέον μέτρο σύγκρισης!!!!.
Οι εργασίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη  επικεντρώνονται στη συμπληρωματική έρευνα του σκηνικού οικοδομήματος, των παρόδων και των αναλημματικών τοίχων του κοίλου του θεάτρου. Διαπιστώνεται ότι παρότι το δομικό υλικό του σκηνικού οικοδομήματος έχει κατά ένα μεγάλο μέρος καταρρεύσει λόγω των εδαφικών κλίσεων, καθώς το θέατρο έχει κατασκευαστεί στις νοτιοανατολικές υπώρειες της ακρόπολης, ωστόσο τα σωζόμενα στοιχεία επιτρέπουν την αποκατάσταση των συνολικών διαστάσεων και των δομικών μερών του. Επιπλέον το οικοδομικό υλικό έχει παρά τις μετατοπίσεις σωθεί στη θέση του, ώστε μελλοντικά θα είναι δυνατή η ανάταξή τους για τη μερική αποκατάσταση της μορφής της σκηνής του θεάτρου στο πλαίσιο της ανάδειξής του. Παράλληλα συμπληρώνεται η φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση του μνημείου η οποία είναι απαραίτητη για την τεκμηρίωση της συμπληρωματικής έρευνας αυτής της φάσης.
Για το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας έχει διατεθεί το ποσό των 70.000 ευρώ μέσω προγραμματικής σύμβασης από τον τέως Δήμου Αντιρρίου. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας του μνημείου και την ανάθεση μέρους των μελετών.
Τέλος, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσει η ανάθεση των μελετών αποκατάστασης του μνημείου, αξιοποιώντας τόσο την Προγραμματική Σύμβαση, όσο και τον κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας που υποδέχεται τις δωρεές της Γέφυρας Α.Ε., η οποία έχει υιοθετήσει το μνημείο.
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου, από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Θόδωρος Αγγελόπουλος, μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και πρώην Δήμαρχος Αντιρρίου, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, γ. γραμ. του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»  καθηγ. Κλασικής Αρχαιολογίας, Ιωάννης Φρέρης, σύμβουλος επικοινωνίας της  «Γέφυρα Α.Ε.»,
Έφη Σαράντη, αρχαιολόγος της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ιωάννης Μπουλές, Δήμαρχος Ναυπάκτου, Βασίλης Αντωνόπουλος, Αντι/χης της Περιφ. Εν. Αιτωλοακαρνανίας και Μαρία Γάτση, αρχαιολόγος  -
πρώην προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ναυμαχία του Ρίου-Αντιρρίου».

Ένας σπουδαίος Έλληνας : ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ