η σκουριά |
Το καλοκαίρι του 2002 ενώ το έργο κατασκευής της γέφυρας βρισκόταν στο μέσον του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του ,στη Πάτρα με πρωτοβουλία τοπικών παραγόντων γινόταν ,με συμμετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε για πρώτη φορά δημόσια συζήτηση για το πως θα αξιοποιηθούν οι χώροι που χρησίμευαν ως εργοτάξιο για τη κατασκευή του έργου μετά την ολοκλήρωση του...πως τα "σκουπίδια" που παράχθηκαν από τη κατασκευή αυτού του έργου θα δημιουργηθεί πλούτος.
Από τότε, το 2002 μέχρι σήμερα το 2012 ,δέκα χρόνια μετά και οκτώ χρόνια μετά την απόδοση στο κοινό του έργου της ζεύξης του Ρίου με το Αντίρριο έχουν ακουστεί διάφορες προτάσεις με κοινό παρονομαστή την τουριστική ανάδειξη της περιοχής.
Ν. ΠΟΛΥΔΩΡΙΔΗΣ οι προτάσεις της ομάδος του σηματοδοτούν το χαρακτήρα ανάπτυξης και τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου |
Με υπουργό ανάπτυξης τη Βάσω Παπανδρέου η κυβέρνηση Σημίτη παρουσίασε την πρόταση που εκπονήθηκε από την πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου Πατρών υπό τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής κ.Νίκο ΠΟΛΥΔΩΡΙΔΗ.
σκουριά και εγκατάλειψη |
Επί κυβερνήσεως Καραμανλή οι χώροι εξακολουθούν να αποτελούν το "φιλέτο" ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Η τοπική διοίκηση -Δημαρχία Κολοβού- δημιούργησε την κοινοπραξία ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ,μια σύμπραξη της ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ της ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ και του ΔΗΜΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ για να προωθηθεί άμεσα η μεγάλη επένδυση για τη περιοχή.
Γ. Σουφλιάς και Γ. Κολοβός έφτασαν στη πηγή,αλλά.... δεν "πρόλαβαν"να γυρίσουν τη σελίδα ... |
Το Νοέμβριο του 2006 ανατέθηκε από την Κοινοπραξία στην εταιρεία "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε." το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ανάπτυξη του ακινήτου.
Η
ΚΕΔ (στην ιδιοκτησία της οποίας περιήλθαν οι χώροι) με τους συνεργάτες της τροποποίησε και συμπλήρωσε το επιχειρησιακό σχέδιο
με τη σύνταξη πρόσθετων μελετών (Οικονομοτεχνική και Πολεοδομική μελέτη -
Ανάλυση και Αξιολόγηση του ακινήτου ΒΚ 314 κ.τ.λ).
Οι
απαιτούμενες παράλληλες ενέργειες (Επανακαθορισμός ορίων αιγιαλού και παραλίας,
χερσαία ζώνη λυμένος κτλ) ολοκληρώθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου Αντιρρίου, ενώ
το ΣΧΟΟΑΠ του Αντιρρίου βρίσκεται στην τελική του φάση (ΠΕΧΩ).
Η
ΚΕΔ και οι υπηρεσίες της, προετοίμασαν το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο
(διακήρυξη) για την διενέργεια Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου
«Αξιοποίηση του ΒΚ 314» εντός του Σεπτέμβριο του 2009 .
Οι
διαδικασίες για τον διαγωνισμό ανεστάλησαν λόγω των εκλογών του Οκτωβρίου 2009.
Τόσο η πρόταση Πολυδωρίδη όσο και η πρόταση της κοιν."Γέφυρες Ανάπτυξης" έχουν σημαντικά κοινά στοιχεία που σηματοδοτούν ως μονόδρομο,το πως και τι μπορεί, να γίνει σε αυτή τη περιοχή.
1. Δημιουργία ενός χώρου πολυμορφικών δραστηριοτήτων για τη καθιέρωση της ΕΧΡΟ του Νότου .
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ)
Προτείνεται η δημιουργία κλειστού εκθεσιακού κέντρου εμβαδού 3,5 . 4,5στρεμμάτων
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΥΕΔΡΊΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ 500 ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ 4 ΜΙΚΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΩΝ 50 - 100 ΑΤΟΜΩΝ
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ)
Προτείνεται η δημιουργία κλειστού εκθεσιακού κέντρου εμβαδού 3,5 . 4,5στρεμμάτων
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΥΕΔΡΊΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ 500 ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ 4 ΜΙΚΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΩΝ 50 - 100 ΑΤΟΜΩΝ
2. Δημιουργία μαρίνας- σταθμού σκαφών αναψυχής.
3. Ανάδειξη της ξηράς δεξαμενής σε ενυδρείο
κέντρο προσέλκυσης επιστημονικής μελέτης και ερευνάς σε συνδυασμό με τουριστική
εκμετάλλευση.
4. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 4* Ή 5* ΣΥΝΔΙΑΣΜΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ
ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Προτείνεται η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 4* ή 5 80 -
120 κλινών, εκ των οποίων οι 80 εκτιμάται ότι πρέπει να ανήκουν στον Κεντρικό χώρο
της Μονάδας ενώ οι υπόλοιπες κλίνες Θα βρίσκονται σε διαμερίσματα, με σκοπό τη
μείωση των λειτουργικών εξόδων ώστε να είναι εφικτή η βιώσιμη λειτουργία του
καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η ΚΕΔ (κτηματική εταιρεία του Δημοσίου) εν μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών ολοκλήρωσε σχέδιο διεθνούς πρόσκλησης επενδυτών για την τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου
Η πτώση όμως της κυβέρνησης ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ άφησε τη διαδικασία ανολοκλήρωτη.Η κυβέρνηση Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είδε και αυτή το συγκεκριμένο χώρο ως ώριμο για την αξιοποίηση του από ιδιώτες επενδυτές, μέχρι και οι επενδυτές από το ΚΑΤΑΡ εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους .
Για το συγκεκριμένο ακίνητο ο Υφυπουργός Οικονομικών (κ. Κουσελάς) σε τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων επεσήμανε :
"..... Η αξιοποίηση, της συγκεκριμένης έκτασης των 233 στρεμμάτων, προβλέπεται να γίνει όχι με πώληση, αλλά με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει πρώτον, να χρηματοδοτήσει, δεύτερον να κατασκευάσει και τρίτον, να διαχειριστεί τις αναγκαίες εγκαταστάσεις. Η ανάδειξη του επενδυτή θα γίνει μέσα από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό.
......τα μπάζα μπορεί να απομακρύνθηκαν ....,ο χώρος όμως έχει αυτή την όψη |
Στόχος μας είναι μέσα στο 2011 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες μελέτης, ωρίμανσης, να έχουν ετοιμαστεί τα τεύχη του διεθνούς διαγωνισμού, να έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη για την επιλογή του ανάδοχου επενδυτή. Ο διαγωνισμός με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε καταρτίσει αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012, ώστε να έχουμε το ταχύτερο έσοδα από την αξιοποίηση του ακινήτου με την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Το πλαίσιο αξιοποίησης ορίζεται από το υπό ολοκλήρωση ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά το τι θα περιέχει, η έκταση παρουσιάζει ιδιαίτερη δυνατότητα αξιοποίησης σαν ζώνη διεθνούς επιχειρηματικού, τεχνολογικού, εκθεσιακού κέντρου και ναυτιλιακού πάρκου. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πολυλειτουργικό κέντρο τεχνολογίας, ιστορίας και πολιτισμού, ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, παράλληλα με την οργάνωση μικρής αστικής γειτονιάς και χώρου διαμονής επισκεπτών.
Απ’ όλα όσα ανέφερα προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης μπορεί να δημιουργήσει έναν ελκυστικό και σημαντικό αναπτυξιακό, αλλά και πολιτιστικό πόλο όχι μόνο για τη συγκεκριμένη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή με προφανή πολύ θετικά αποτελέσματα στην τοπική ανάπτυξη και στην απασχόληση.
Αυτά θέλω να τα τονίσω προς διάψευση όσων καταστροφολογούν, μιλώντας για δήθεν ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαφάνεια. "
η δημοσιοποίηση της πρότασης για φ.β στην εφημερίδα Κεφάλαιο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων |
Ο Καλλικράτης έφερε ανατροπές και καινοτομίες στα τοπικά δρώμενα.
Με τη δημιουργία του Δήμου Ναυπακτίας,όμως μαζί με τις καινοτομίες του Καλλικράτη έφτασε στη χώρα η οικονομική κρίση με πολύπλευρες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.
Σε αυτό το περιβάλλον της βαθιάς οικονομικής ύφεσης ,το ακίνητο ανά τακτά χρονικά διαστήματα προβάλει στον τύπο ως εκ των φιλέτων του ελληνικού δημοσίου προς αξιοποίηση που μάλιστα είναι ψηλά στο δείκτη οριμότητας και επενδυτικού ενδιαφέροντος .
η πρόταση Πολυδωρίδη και η πρόταση της ετ.Γέφυρες Ανάπτυξης έχουν κοινά στοιχεία που σηματοδοτούν ως μονόδρομο, το πως και τι μπορεί, να γίνει σε αυτή τη περιοχή. |
Εκείνο που σήμερα έχει σημασία είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία για να αναγεννηθεί η Χώρα και για τη Δυτική Ελλάδα οι εργοταξιακοί χώροι της ζεύξης, είναι μέρος αυτής της ευκαιρίας, για αυτό απαλλαγμένοι από αγκυλώσεις του χθες οι αρμόδιοι της πολιτείας (ΤΑΙΠΕΔ ),πρέπει να προχωρήσουν μπροστά, να μην αφήσουμε την ευκαιρία να μας ξεπεράσει...
Σημείωση : περίληψη της ανάρτησης φιλοξένησε η τοπική εφημερίδα ΝΑΥΠΑΚΤΊΑ στο φύλλο 264 της 9-11-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου