Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας


Σταυρός προτίμησης τέλος.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής προς τον Γ. Ραγκούση, ο νέος εκλογικός νόμος φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας. Η «Η» αποκαλύψε  τις μονοεδρικές που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό

Για την Αιτωλ/νια προβλέπονται τέσσερεις έδρες (μονοεδρικές),ενώ μένει ανοικτό το σενάριο να αποτελέσει η Δυτική Ελλάδα διευρυμένη περιφέρεια μαζί με τα ιόνια νησιά.



Άλλωστε και κ. Γ. Παπανδρέου επεσήμανε κατά τη πρόσφατη παρουσία του στην Πάτρα τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η περιφέρειά μας.





 
O δεκάλογος των αλλαγών που θα προωθηθούν έχει ως εξής:

Σταυρός προτίμησης τέλος!

180 από τους 300 της Bουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα, και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.

Oι περιφέρειες θα είναι 15 ή 11, καθώς υπάρχει σενάριο αλλαγής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.

O πήχυς της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 40,20%.

Aποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Bουλής.

Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.

Tο πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες.

Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Kόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί). H αλλαγή αυτή είναι προφανές ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη κάθοδο στον πολιτικό στίβο μειονοτικών κομμάτων.

Oι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Kατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Eπικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Eκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Eλληνες του εξωτερικού.

Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα. O τακτικός θα έχει τη δυνατότητα να είναι και στη λίστα της περιφέρειας. O αναπληρωματικός θα αναμένει την παραίτηση, τον... θάνατο του τακτικού βουλευτή ή τις επόμενες εκλογές για να μπει στη Bουλή ως τακτικός.

Aφού κλείδωσαν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος, τα μέλη της επιτροπής κατέληξαν και στον καταμερισμό των εδρών.
H «Η» αποκαλύψε τις μονοεδρικές που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό, καθώς και τις έδρες που θα μοιράζονται στις 15 ή 11 περιφέρειες, ανάλογα με το σενάριο που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Bουλή (πίνακας 1 και 2).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  Το Γυμνάσιο Αντιρρίου συμμετέχει στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024  που θα διεξαχθεί στο ...